fbpx
Sini Häkkinen

Sini Häkkinen

Turun tulee hakea asuntomessuja – teemaksi sopisi merellisyys

Jätimme toukokuun kaupunginvaltuustossa aloitteen ”Asuntomessut Turkuun”. Turku on upea tapahtumakaupunki, jossa pitää olla joka vuodelle jokin iso mielenkiintoinen tapahtumakokonaisuus. Asuntomessut vastaisivat tarpeeseen hyvin houkutellessaan matkailijoita ja luodessaan suuntaviivoja pian 800-vuotiaan kaupungin tulevaisuuden rakentumiselle.

Asuntomessut pidettiin Turussa edellisen kerran vuonna 1988. Katariinanlaaksoon rakentuneen messualueen suunnittelussa painotettiin viheralueita ja luonnonsuojelullisia näkökulmia, talvikaupunkiasumista sekä erityisryhmiä. Alueen nähtävyys oli terästalo.

Vierailu tämänvuotisilla messuilla Lohjalla osoitti monia uusia rakentamisen suuntauksia. Hiidensalmeen, Lohjanjärven rannalle luodussa asumisen kokonaisuudessa korostuvat erityisesti puurakenteet, muunneltavat ja siirreltävät elementit, kiertotalous, kompaktius ja esteettisyys.

Erityisesti puurakentaminen on vahvassa kasvussa. Puun käytön lisääminen kaupunkirakentamisessa olisi sekä yhteiskunnallisten että ilmastopoliittisten tarpeiden kannalta järkevää. Puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä, kun tarkastellaan rakennuksen koko elinkaarta materiaalin valmistuksesta rakentamiseen, käyttöön ja kierrätykseen.

Turussa hyviä paikkavaihtoehtoja on runsaasti. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi Skanssi, Pihlajaniemi, Hirvensalo tai niiden yhdistelmä. Myös pohjoisessa Turussa on monia vaihtoehtoja alueista, joiden päätyminen messualueeksi voi nostaa alueen vetovoimaa sekä vauhdittaa tonttikauppaa ja palvelurakentamista.

Hirvensalossa teemana voisi olla merellisyys ja Pihlajaniemessä taas uudet energia- ja liikkumisratkaisut. Tämän vuoden Lohjan asuntomessuilla kantavia teemoja ovat ympäristöystävällisyys ja kohtaamiset.

Esimerkiksi Kouvolan asuntomessuilla 2019 vieraili 114 000 messuvierasta, joten messut ovat tärkeä piristysruiske myös alueen elinkeinoelämälle. Messut myös vahvistavat Turun vahvaa imagoa kiinnostavana tapahtumakaupunkina.

Messukaupungit on vahvistettu vuoteen 2025 asti. Ensi vuonna päästään ihastelemaan rakentamisen uusia suuntauksia Naantalissa.

Valtuustoaloitteessamme esitimme, että Turun kaupunki ryhtyy pikaisesti toimenpiteisiin asuntomessujen hakemiseksi Turkuun.

SINI HÄKKINEN
(kok)

NIKO AALTONEN
(kok)

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 20.7.2021

Share this post